25 haftalık hamilelik
Bebekte görülen değişiklikler;
- --Bebeğinizin hareketlerini artık sadece anne değil,eliyle anne karnına dokunan herkese bebek cevap olarak hareket tepkisini göstermektedir.Bu bebeğinizin artık çevresindeki herşeyle bir tür ilgilenme veya öğrenme çabası gibidir.Duysal tüm yetilerinin gelişmesi ile ilgilidir.Rahim içinin kaşifi çevresini tanımaya çalışmaktadır.Bebeğinizin beyni büyümeye devam etmektedir.Uyku ve uyanıklık dönemleri devam etmektedir.
- --Ciltaltı yağ birikimi doğumdaki dış dünyaya hazırlık için dolmaya devam etmektedir. Cilt halen ince ve uşuk görünmektedir.
- --Tüm kemikler,bağlar,eklemler,omurlar artık şeklini almıştır.
- --Dışardan gelen seslere de tepki verebilmektedir.İç kulak kemiklerinde sertleşmeler başlamıştır.
- --Göbeğinize kulağını dayayan herkes uygun pozisyonda ise bebeğinizin kalp atışlarını duyabilmektedir.
- --Ultrasonda bebeğinizin başparmağını emdiğini görebilirsiniz.Aslında doğuma hazırlanan bebek için doğmadan önce emme provalarını yapması ile ilgili olabilir.Yada koordine kas hareketleri yapma egzersizleridir.Aynı zamanda bebek çene ve yanak kaslarının gelişimini sağlamaktadır.Ağız ve dudak çevresindeki sinirler daha gelişerek yutma refleksinde rol almaktadır.
- --Bebeğiniz solunum egzersizi olarak daha önceki haftalarda başlayan akciğeri ilk hava ile solunum için hazırlamaya devam etmektedir.Akciğerdeki damarsal yapıların gelişimi de devam etmektedir.
- --25.gebelik haftasından sonra doğan bebeklerin hayatta kalma şansları % 50 nin üzerindedir.Modern yoğun bakım ünitelerinde bu bebekler erken doğsa bile yaşama şansları vardır.
- --Bebek bu haftadan sonra göreceli yer darlığı yaşayacaktır.Dolayısı ile hareketleri daha güçlü oacaktır.
- --Kız bebek ise vajina oluşumu erkek bebek ise testislerin torbasına geçişi tamamlanmıştır.
- --25.gebelik haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 30-34 cm,ağırlığı ise 680-690 gram kadardır.
- --Bebek hareketlerini dışardan bir gözlemci bile göbeğinizin kıpırdadığını görebilir.Rahiminiz bir futbol topu kadar büyüklüğe erişmiştir.
- --Ciltte hormonal etki ve gerilmelere bağlı çatlaklar devam etmektedir.Karında ve memelerde pembemsi renkte dalga şeklindeli bu yırtılma belirginleşebilir.Göğüslerde damarsal yapılar mavimsi görünüm arzedebilirler.
- --Tatil yapmak için artık bu hafta son şansınız olabilir.Yorgunluk bu haftalarda beklenmektedir.Bebek yükünün artışı ve hormonal nedenlerle normal sayılmaktadır.
- --Ciltte kaşınma hissi veya kuruma şikayetleriniz oluyorsa suyu az içiyor uyarısı olabilir.Bol bol su içmeniz bu sıkıntılarınızı azaltacaktır.Bunun yanında ılık suyla banyo yapmanızda faydalı olacaktır.Ağır olmayan,sabunsuz bir cilt temizleyicisi kullanın ve cildiniz henüz nemliyken bolca losyon kullanımı gerekebilir.Cildinizin kat yerleri veya sütyen veya kilot kenarlarında olabilecek ağrılı isiliği haffiletebilmek için pamuklu kumaş gibi cildi havalandırarak iyileştirmeyi kolaylaştıran,gözenekli iç çamaşırlarını kullanınız.Cildinizdeki benler ve doğum lekeleriniz varsa biraz daha koyulaştığını farkedebilirsiniz.Bunda endişe edecek bir durum yoktur.Ancak şekilsel düzensizlikler veya boyutta artma varsa bir dermatoloji uzman kontrolu önerilmektedir.
- --Gözlerinizde ışığa karşı hassasiyet ve göz kuruluğu şikayetleri olabilir.Suni göz yaşları kullanılabilmektedir.Yinede her ilacı hekiminizle konuşarak önerileri doğrultusunda almanız daha akıllıca olacaktır.
- --Bacaklarda belde ağrılarınız olabilir.Sık sık dinlenme ve ayaklarınızın altına bir yastıkla yükseltme sizi rahatlatacaktır.Kısa yürüyüşler olabilir.
- --Yaptırmadıysanız gebelik şekeri açısından şeker yükleme testinizi 28.haftaya kadar yaptırmanız önerilmektedir.
- --Vajinal akıntınızda artış olabilir.Pis kokulu,kaşıntılı,ağrılı ise hekim kontrolu gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.