27 Haftalık hamilelik
(27 Haftalık gebelik)
(27 Haftalık gebelik)
- 27 haftalık hamilelik,ay olarak 7 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 7.ayının ilk haftası olan 27 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin başlangıcıdır.Yani son üç aylık hamilelik dönemidir.
Bebekte görülen değişiklikler;
--Bebeğinizin beyni hızlıca olan büyümesine devam etmektedir.Artık bir yetişkin beyni şeklini alır.Önceleri düz olan beyin yüzeyinde kıvrımlar belirginleşmeye başlar.Parmak emme onun en sevdiği aktivite olmuştur.Emme hazırlığı alıştırmalarına devam içindir bütün bu emme faaliyeti.Diğer yandan emme egzersizi ile çenesi de güçlenecektir.Seslere daha aktif tepki verebilmekte ve gözlerini açıp kapayabilmektedir.
--Sıcak kalabilmek için ciltaltındaki yağ tabakasında dolum devam etmektedir.Bağışıklık sistemi de hızlı gelişme içerisindedir.
--Akciğer gelişmesini epeyce tamamlamış ve oksijen alışverişi yapabilecek kapasiteye ulaşmak üzeredir.
--Kan üretimi yetişkinlerdeki gibi omurilikte olmaktadır.
--27 haftalık doğan bebeklerde yaşatılma şansı iyice artmış olup % 85 ler düzeyindedir.Ancak bebeğinizin ağırlığı düşük ağırlık olacak ve vucut ısısının korunabilmesi için küvöz gerekecek ve akciğer olgunlaşması henüz tam olmadığı için suni solunum gerekecektir.Yani bebek yoğun bakımı olan bir merkezde yaşatılma şansı artacaktır.
- --Bebeğinizin boyu 27.gebelik haftasında 36-38 cm ağırlığı 970-980 gram kadardır.
Annede olan değişiklikler;
- --Anne hızla kilo almaya devam etmektedir.27.gebelik haftasından 35.gebelik haftasına kadar yaklaşık her hafta 500 gram almaktadır.
- --Rahim göbek hizasını çoktan aşmıştır.Dolayısıyla büyüyen rahimin diaframı yukarı itmesine bağlı nefessiz kalma hissiniz daha artmaktadır.
- --Bacaklarınızdaki kramplar artabilir,Ayaklarınızda özelliklede uzun süre ayakta kalmanıza bağlı şişlikler olabilmektedir.
- --Bebeğinizin hızla büyüme dönemi olduğu için sizinde kan demir gereksiniminiz artmaktadır.Demir deponuzun doğumdan sonrada dolu olabilmesi için hekiminizin verdiği demir haplarının yanında öğünlere ara öğün olarak salata eklemeniz tavsiye edilmektedir.
- --Gebliğin 26.haftası ile 28.haftası arasında bebeğiniz dış dünyanın seslerini de algılamaya başlamakta olduğundan,annelerin bebekleri ile konuşup onlara dinlendirici müzik dinletmesi veya şarkı söylemesi önerilmektedir.Anne ile iletişimin sesli döneminin bebeğin bedensel ve ruhsal gelişiminin yanında zekasınıda geliştirdiği düşünülmektedir.Bebeğinizin duyu organları oldukça erken dönemde geliştiği için bebekte buna uygun olarak erken aşamada algılamaya ve hissetmeye başlar.Bu nedenle bazı bilim adamları bebeğin gelişmesinin daha ana rahmindeyken etkilenebileceği görüşünü savunurlar.Hatta bebeklerin doğumdan sonra annelerinin hamileyken dinlediği düzenli müziği tanıdığını gösteren araştırmalar bile vardır.Bebekler anne ve babalarının seslerini de tanırlar.Bütün bunlar bebeğin rahimde de bir öğrenme sürecinden geçtiğini gösterir.Eğer çocuğunuzun bu yeteneğini daha sonraki olumlu gelişmesi için kullanmak istiyorsanız,ta baştan bebekle çok konuşmalı,ona bir şeyler okumalı,tek kelimeyle: onunla bir aile bireyi gibi iletişim kurmalısınız.Böyle bir davranışın doğumu da kolaylaştırdığı söylenmektedir.Dahası henüz doğmamış bebeğiniz sizin bu ilginizi hissedebilir ve onun bedensel,ruhsal ve zihinsel gelişmesini teşvik eder.
- --Gebelikte aynı zamanda stres,annede tansiyon olması,annede düzensiz veya aşırı beslenme ile olan obezite ye bağlı bebeğinizin anne karnında etkilenmesi de doğmadan başlamaktadır.Bu nedenle gebeliğin her döneminde öneri olarak yeterli ve düzenli beslenme ve streslere maruz kalmama önerilmektedir.
- --İkinci tremesterin son haftası olan bu haftada endişeler bilinçaltında etki göstererek kabuslar görebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.