8 aylık hamilelik dönemi
(8 aylık gebelik)
- --8 aylık hamilelik dönemi 40 haftalık hamilelik dönemindeki 31-32-33-34-35.gebelik haftalarına tekabul etmektedir. Kaynaklara göre farklılık gösterebilir.Bu ayrılık hicri takvimle miladi takvim(ay takvimi) arasındaki gün farkı ile ilgilidir.Hamileliğinizin 8.gebelik ayında özet olarak yukarıda hafta hafta verdiğim bebek ve annedeki değişimleri sunacak olursak;
Bebekte görülen değişiklikler;
- Bebeğinizin doğumdan sonra ısısının korunmasında rol alacak dış dünyada yaşama adapte olacak ciltaltı yağ depolanması hızla artmakta ve ciltte dolgunluk ve güzel görünüm oluşmaktadır.
- Duyu organları tümüyle gelişmiştir,görsel,işitsel uyaranlara cevap verir.
- İmmun sistemi için artık anneye bağımlı olmaktan çıkmış ve basit enfeksiyonlara karşı antikor üretebilmelktedir.
- Çok gebede asıl doğum pozisyonu olan başaşağı dönüş olduğu bu dönemde henüz kafa kemikleri arasındaki esneklik devam etmektedir.Doğum kanalına giriş sırasında ve doğum eylemi için çok önmeli olan kafa kemikleri doğum kanalının genişlemesinde rol almaktadır.
- 8 aylık doğan bebeklerde solunum desteği ile yaşatılma şansı % 90 ların üzerindedir.Tabiki bebek yoğun bakım ünitelerinde bu şans dahada artmaktadır.
- Bebeğinizin yer darlığı nedeniyle artık hareketleri yavaşlamıştır.Ancak hareketleri daha güçlüdür.Dışardan bebek tekmeleri ve dirseklerini hissedebilirsiniz.
- 8 Aylık hamilelikte bebek kilosu yaklaşık 1600-2500 gram arasındadır.Boyu yaklaşık42-47 cm arasındadır.
- Rahim büyümesi ve diaframa yaptığı bası nedeniyle göğüste ağrı hissi ve solunum sıkıntısı yaşayabildiğiniz gebeliğin 8.ayı, anne için sıkıntılı bir dönemi içerir.Midede ekşime hazımsızlık ve şişkinlik hissiniz olabilir.Aynı zamanda idrar torbasına bası nedeniyle sık idrara çıkma ve hapşırık aksırık sırasında idrar kaçırmanız dahi olabilir.Artmış kan volumune bağlı olarak ve yerçekimininde etkisiyle bacaklarınızda şişlikler olabilmektedir.
- Diğer yandan braxton hicks kontraksionları dediğimiz doğum öncesi karındaki kasları hazırlamak için ağrısız karın kası kasılmaları hissedebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken karındaki kasılmaların şiddetinin gittikçe artması,dinlenmekle geçmemesi,sıklığının artması durumlarında mutlaka erken doğum açısından hekim kontrolü önerilmektedir.
- Aynı zamanda yine bası nedeniyle kasıklarda ve leğen kemiği bölgenizde uyuşma hissi ve karıncalanmalar duyabilirsiniz.
- Doğumla ilgili endişelerin arttığı, fizyolojik ve hormonal değişikliklere bağlı uykusuzluk ve gerginlik hissi yaşayabilirsiniz.Sabırlı olun ve tüm dünyada komplikasyonlu doğum oranının çok da yüksek olmadığını düşünmeniz önerilmektedir.Sizi yorucu hiçbir hareketi yapmamanız tavsiye edilmektedir.
- Dişeti kanamalarınız,burunda tıkanma hissi,kabızlık,basur,memelerden süt gelmesi,beyazimsı vajinal akıntı gibi gebeliğin geç dönem şikayetlerinde artma yaşayabilirsiniz.
- Gebeliğin 7.ayına kadarki hekim kontrolleriniz ayda 1 kez olmasına rağmen 8 aydan sonra artık 15 günde 1 kontrol şeklinde önerilmektedir.
- Özellikle hamileliğin 37.haftasından önceki vajinal kanama olması ve su gelmesi varsa mutlaka erken doğum riski açısından hekiminizle görüşmeniz gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.